OM

Om Hjemløsereformen

Den 1. oktober 2023 trådte den nye reform på hjemløseområdet i kraft. Reformen har som mål at nedbringe hjemløshed markant og gøre op med langvarig hjemløshed.

Centralt i reformen står Housing First-tilgangen, som går ud på at hjælpe mennesker ud af hjemløshed med bolig og støtte i egen bolig .

Med reformen øges incitamentet for lokal omstilling til Housing First, og der er afsat midler til at øge udbuddet af betalbare boliger til indsatsen.

I 2023 trådte en hjemløsereform i kraft på tværs af bolig- og socialområdet med et mål om at afskaffe langvarig hjemløshed i Danmark.

Med reformen øges incitamentet for lokal omstilling til Housing First. Konkret ændres kommunens økonomiske ramme for indsatsen, således at kommuner ikke længere får refusion fra staten for længerevarende ophold på forsorgshjem (§110-boformer). Til gengæld er det nu muligt at få refusion for Housing First-bostøtte, når borgeren flytter fra forsorgshjem og ind i eget hjem.

Hertil indføres en ny bostøtteparagraf, som understøtter øget brug af de specialiserede bostøttemetoder efter Housing First-tilgangen samt en række præciseringer, betingelser og krav, der skal forbedre kvaliteten og retssikkerheden på området.

De tre bostøttemetoder CTI, ICM og ACT er velbeskrevet i manualer af Social- og Boligstyrelsen, som også udbyder kurser i tilgangen. Støttemetoderne beskriver både en socialfaglig tilgang, men er også et værktøj til organisering, tilpasning af kompetencer, caseload m.v.

Boligerne er en forudsætning for en god implementering af Housing First, og manglen på små betalbare boliger er en stor udfordring i nogle kommuner.

Med reformen fulgte der midler til at tilvejebringe flere betalbare boliger til indsatsen. F.eks. er der etableret puljer til midlertidig nedbringelse af huslejen i eksisterende almene boliger og i nybyg.

Læs mere om reformen på Social- og Boligstyrelsens hjemmeside.

Nye økonomiske rammer og flere betalbare boliger

Nye økonomiske vilkår

Reglerne for refusion ændres. I praksis betyder det, at der i en overgangsperiode vil være refusion for 120 dages ophold på herberg, som efter overgangsperioden skæres ned til 90 dages ophold. Til gengæld gives der statsrefusion på Housing First-baserede bostøttemetoder i op til to år.

Flere betalbare boliger

Der er afsat 150 mio. kr. i til midlertidig nedsættelse af huslejen i eksisterende almene boliger og 900 mio. kr. til engangstilskud, som permanent nedsætter huslejen på nye almene boliger. I begge tilfælde er der tale om boliger med fuld kommunal anvisningsret.

Reformens hovedpunkter

”Lovforslaget har til formål at omlægge indsatsen mod hjemløshed ud fra en målsætning om at udbrede Housing First-tilgangen, reducere antallet af borgere i hjemløshed markant og gøre op med langvarig hjemløshed”

Mere viden om Hjemløsereformen