OM
Hjemløshed
I Danmark er 5.989 mennesker registreret i hjemløshed (i uge seks 2024). For et bedre estimat på antallet, der oplever hjemløshed i løbet af et år, bør tallet efter VIVE’s vurdering ganges med 2,5.
Efter mange år med stigende hjemløshed i Danmark, er kurven vendt. Og dog. Fra 2019 til 2022 faldt hjemløsheden med 10 pct., men ifølge seneste opgørelse i 2024 er udviklingen nu stagneret.
Den faldende hjemløshed fra 2019 til 2022 kan ifølge VIVE særligt tilskrives det øgede brug af Housing First, eftersom udviklingen var markant i de kommuner, der havde arbejdet systematisk med at hjælpe borgere i egen bolig med støtte.
Hjemløshed har mange ansigter. Fra den tidligere anbragte unge, der har svært ved at finde fodfæste i voksenlivet med bolig, uddannelse og netværk til den ældre, der efter en livsomvæltende begivenhed kommer ud på en social deroute. Eller den, der gennem det meste af sit liv har kæmpet med rusmidler og psykisk lidelse.
Årsagerne til hjemløshed er også mange, og ofte er det et sammenstød af individuelle udfordringer og strukturelle eller systemiske forhold som f.eks. arbejdsløshed, boligmangel, indretning af sociale ydelser og indsatser samt manglende sociale netværk.
Langt de fleste i hjemløshed opholder sig på skiftende sofaer hos venner og bekendte eller på forsorgshjem, mens 8 pct. opholder sig på gaden.
Fælles for de fleste er, at de mest af alt ønsker sig en bolig, de kan gøre til et hjem – og at de har brug for tilstrækkelig støtte til at komme varigt ud af hjemløshed.
Tidligere undersøgelser har vist at hele ni ud af ti borgere, der opholder sig på forsorgshjem, ønsker at flytte i egen bolig og hovedparten ønsker sig en lejlighed i en helt almindelig opgang (VIVE, 2015: Livet på Hjemløseboformer).
Hjemløshed er ikke – og bør ikke blive opfattet som – en ‘social endestation’. Hjemløshed er en situation, som nogle desværre havner i i kortere eller længere perioder gennem livet. Det er en situation, som ingen ønsker at være i.
Hjemløshed er komplekst
Hjemløshed er ofte usynlig
Hjemløshed er synligt på gaden og på forsorgshjem, men forekommer også usynligt, fordi mange opholder sig på skiftende sofaer hos venner og bekendte. Ca. 10 pct. opholder sig på gaden, knap 50 pct. på forsorgshjem og ca. 20 pct. på sofaer hos venner og bekendte. Fælles er, at de sjældent har et netværk, der kan hjælpe dem ud af deres situation.
Unge og anbragte i risiko
På 10 år steg hjemløshed blandt unge med hele 72 pct. Heldigvis har et øget fokus på gruppen af unge ført resultater med sig. I dag er 27 pct. i hjemløshed under 30 år. Der er belæg for at være opmærksom på særlige grupper af unge, som det er muligt at gribe, inden de havner i hjemløshed. F.eks. ved man, at hver 10. ung i anbringelse vil opleve hjemløshed, inden de fylder 25 år. (VIVE, 2020: Hjemløshed i Ungdommen)
Fakta om hjemløshed
”Mennesker i hjemløshed er personer, som ikke råder over egen bolig eller værelse og derfor enten er uden opholdssted den kommende nat, henvist til midlertidige boligalternativer eller bor midlertidigt eller uden kontrakt hos familie, venner og bekendte. Definitionen af hjemløshed er baseret på boligsituationen, men relaterer sig til og optræder ofte i sammenhæng med andre problemstillinger, der kan gøre det svært at skaffe sig en bolig, bo i den og fastholde den”
- VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd).