Sociale investeringer muliggør udviklingen af helhedsorienterede indsatser til unge i hjemløshed

Udgivet af

Den Sociale Investeringsfond

I samarbejde med

Aarhus Kommune

Tekst: Den Sociale Investeringsfond

Aarhus Kommune har igangsat en social investering målrettet unge i hjemløshed, hvor kommunen kører i to spor, og både tilbyder de unge en bolig- og en beskæftigelsesrettet indsats. 

For at hjælpe de unge ud af hjemløshed permanent og i beskæftigelse er det vigtigt med et helhedsorienteret perspektiv, fordi hjemløshed blandt unge har mange forskellige årsager, mener projektleder i investeringen Mette Mondrup Pedersen og projektmedarbejder Maja Juhl.

Aarhus er en af de byer i Danmark, der de senere år har haft relativt flest unge i hjemløshed sammenlignet med indbyggertallet, og derfor har Aarhus Kommune søgt nye veje for at håndtere den komplekse problemstilling.

En social investering skal bane vejen for en indsats, der tager udgangspunkt i de evidensbaserede metoder Housing First eller Job First. Projektet går under navnet ”Hjem, Job og Helhed” og er målrettet unge, der enten er hjemløse, eller er i risiko for at blive hjemløse.

Det skal være en bæredygtig løsning for de unge i projektet

Som projektets navn antyder, er der fokus på at skabe helhedsorienterede indsatser for de unge, der tager højde for deres individuelle støttebehov. Det er nødvendigt for at kunne tilbyde de unge en bæredygtig løsning, mener projektmedarbejder Maja Juhl:

Det skal være et permanent hjem, de unge kan se sig selv i for at undgå, at de bliver boligløse igen. Så vi bruger i starten rigtig meget tid på en afklaring af, hvor det er, den unge er tryg og utryg henne. Det kan være områder, der ikke vil være gode at bo i, og det kan være i forhold til, hvor der er et godt netværk, der kan støtte op omkring nogle ting.

Hjemløshed blandt unge er ikke nødvendigvis hjemløshed i en klassisk forstand, hvor de er deciderede gadesovere. Det kan komme i mange former, hvor fællesnævneren er, at de unge befinder sig i en ustabil situation, der forhindrer dem i at komme videre i deres liv, siger projektleder Mette Mondrup Pedersen:

Der er en bestemt diskurs, når man hører ordet ”hjemløse”. For hvad betyder det for de unge at komme i den kategori? Det er de færreste af dem, der vil tænke sig selv som hjemløse. De unge mennesker sidder med nogle udfordringer, der gør, at man ikke har fået en eller anden stabil og permanent boligløsning, som gør, at man måske ikke kan komme videre med nogle af de andre ting, man også gerne vil i sit liv.

De unge i projektet er derfor en sammensat gruppe, som kalder på en helhedsorienteret indsats, der er kvalificeret til at imødekomme deres specifikke behov – og der kan en sociale investering muliggøre udviklingen af indsatser, der giver plads til socialfaglig innovation og finder nye løsninger, fortæller Mette Mondrup Pedersen:

Socialfagligheden kan få lov til at leve og blomstre i sådan nogle projekter her. Det der med at prøve at samle en indsats og være vidensbank for alle vores andre gode kollegaer rundt omkring i de forskellige centre, der også løfter en kæmpe opgave for de selvsamme mennesker.

Hun uddyber:

Vi er jo et lille mikroskopisk projekt sammenlignet med den store drift, men vi kan være med til at kvalificere noget, så jeg tænker, at det er rigtig gavnligt for mange og for det store hele.

Læs hele artiklen på socialeinvesteringer.nu

Relaterede cases