Tekst: Versionering af nyhed udgivet af Kirkens Korshær 4. juli 2024
Med den ny hjemløsereform skal herbergernes indretning og design tænkes på en anden måde, så beboerne bliver bedre klædt på til at komme i egen bolig. En ombygning af Kirkens Korshærs herberg i Aalborg bliver et eksempelprojekt på herbergsarbejdet med Housing First, som kan inspirere andre herberger.
Kirkens Korshærs herberg på Forchhammersvej i Aalborg bygges om. Ombygningen omfatter transformation af eksisterende værelser til selvstændige overgangsboliger, der ligner de permanente boliger, borgerne vil flytte ind i, når de forlader herberget.
Derudover bliver de administrative områder omdannet til kontaktsteder med fokus på indskrivning, afklaring og rådgivning. Det skal sikre, at herberget kan fungere som en vigtig brobygning mellem hjemløshed og et permanent hjem. Jeanette Bauer, chef for Kirkens Korshær, glæder sig:
”Mennesker i udsathed har lige så meget ret til gode fysiske rammer som alle andre. Vi ved, at det gør en positiv forskel i et udsat liv. Derfor er vi meget glade for at kunne starte transformationen, så vi får et moderne og funktionelt herberg, indrettet til en målrettet Housing First-indsats, der giver optimale forhold for at kunne hjælpe folk ud af hjemløshed. Med det nye herberg vil vi kunne tilbyde værdig og omsorgsfuld støtte til de mennesker, der har allermest brug for det.”
Anbefalinger og analyser bag ombygningen
Der ligger et grundigt forarbejde bag ombygningen i form af den omfattende analyse ”Fremtidens herberger”, der er udarbejdet i 2022 af Kirkens Korshær, Carlberg og den filantropiske forening Realdania.
Analysen afdækker, at der er behov for en ny model for herberger, og den anviser en række vigtige designprincipper, der understøtter Housing First-tilgangen. Denne tilgang sigter mod at tilbyde hjemløse borgere en permanent bolig så hurtigt som muligt, suppleret med individuelt tilpasset støtte. Den nye herbergsmodel vil fokusere på kortere ophold i overgangsboliger og en hurtig afklaring af borgernes bolig- og støttebehov samt et tættere samarbejde med kommunerne.
Analysen er gennemført i tæt samarbejde med Kirkens Korshærs herberger i Aarhus, Sønderborg og Aalborg samt flere eksperter og interessenter fra blandt andet Realdania, Hjem til Alle alliancen og Det Obelske Familiefond.
Fremtidens herberger skal være et sted, hvor en udsat borger altid kan blive hjulpet. Men de skal også omfatte selvstændige ’overgangsboliger’, hvor man kan få hjælp i processen med at vende tilbage til et liv i egen bolig. Det er nogle af konklusionerne i en ny analyse af fremtidens herberger, som Kirkens Korshær, Realdania, Den Obelske Familiefond og Hjem til Alle står bag.
Fremtidens herberg bliver til virkelighed
Nu skal anbefalingerne fra analysen afprøves i virkeligheden i transformationen af herberget i Aalborg. Selve ombygningen i Aalborg er muliggjort gennem et tæt samarbejde og medfinansiering fra Realdania, Det Obelske Familiefond samt AN-TV.
”Vi ved, at de fysiske rammer har stor betydning for alle menneskers livskvalitet – og kan spille en vigtig understøttende rolle i sociale indsatser som fx Housing First – både for mennesket i hjemløshed og fagpersonalet. Med eksempelprojektet i Aalborg håber vi at bidrage med mere viden om, hvordan herbergerne kan tænkes designmæssigt, så de bedst muligt understøtter Housing First-arbejdet og ikke mindst de mennesker, som skal hjælpes til at komme tilbage til en tilværelse i eget hjem. Herbergerne spiller en vigtig rolle i hjemløsereformen – og dermed også deres fysiske ramme”, siger Mette Margrethe Elf, projektchef i Realdania.
Med denne renovering ser Kirkens Korshær frem til at kunne yde en nytænkning og styrkelse af indsatsen for hjemløse i Aalborg og fortsætte arbejdet med at bekæmpe hjemløshed i Danmark.
Læs mere om analysen Fremtidens herberger